afrodisias, stad van de schoonheid

Verspreid over Turkije liggen tot 1800 verschillende historische sites, waarvan de bekendste natuurlijk de deels blootgelegde Hellenistische ruïne van de stad Efese, of Efesus, is. Ik bezocht Efese verschillende keren over de periode van tien jaar. Maar afgelopen lente bezocht ik ook Afrodisias.

Afrodisias was een stad waarvan nu enkele bijzonder goed bewaarde ruïnes zijn blootgelegd. Anders dan bij Efese, is deze site minder bekend en anders beheerd. De kostbare beeldhouwwerken en vondsten worden bewaard in het museum op de site, maar verder wandel je door hoog gras en overwoekerde ruïnes. Prachtig.

Kinderspel en jeugdherinneringen

Onze gids begint zijn verhaal met een herinnering uit zijn jeugd. Hij vertelt hoe hij als kind met zijn ouders kwam spelen op de site van Afrodisias: toen niet meer dan een hobbelig veld waar hier en daar een stenen zuil of half standbeeld boven de grond uitstak. Meteen dacht ik dat dit een erg bijzondere herinnering moet zijn, iets wat weinig mensen hebben meegemaakt.

Intussen werd de site deels blootgelegd en heropgebouwd. Dat wil zeggen, de stukken waarvan men weet dat ze bij elkaar horen, worden op elkaar gestapeld als ze passen. Anders blijven ze gewoon liggen waar ze opgegraven werden.
Het bijzondere aan Afrodisias is dat er bouwwerken in behoorlijke staat werden opgegraven. Zo bleek er onder een kleine heuvel een amfitheater te liggen. Aan de andere zijde van de site werd op dezelfde manier een arena ontdekt.

Amphitheater

Tussen de ruïnes

Wat Afrodisias zo anders maakt dan bijvoorbeeld Efese, is dat de site er veel natuurlijker uitziet. Waar men bij Efese zijn best doet om aan te tonen hoe het leven in die stad moet geweest zijn, bezoek je bij Afrodisias wel degelijk een ruïne. Je wandelt er tussen heuphoog gras, ziet overwoekerde standbeelden liggen en schrikt van wegflitsende slangen (klein gilletje). Daarnaast mag je ook gewoon de bouwwerken betreden.

Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je dit waardevolle bewijs van geschiedenis met het nodige respect behandelt. Maar een voorzichtige, respectvolle bezoeker mag afdalen in het amfitheater en hoort daar de beroemde geluidseffecten.

“Ik voelde me dan ook een kind op kerstdag toen ik gewoon de arena in mocht.” Terwijl mijn reisgenoten liever op de top bleven zitten, daalde ik de hobbelige zitjes af tot op de bodem en liep de hele arena rond. Een erg speciaal gevoel is het, zo’n antiek bouwwerk te zien en te weten dat er ooit zo goed als 40.000 man in de zitjes moet hebben gezeten, toekijkend hoe mannen elkaar bevochten of wedstrijden hielden.

Verliefd

Afrodisias werd gebouwd in ere van de godin van de liefde en de schoonheid: Aphrodite. Precies daarom werd de stad zo zorgvuldig ontworpen dat ze er elegant, mooi en liefdevol uitzag. Het was werkelijk een ode aan de godin.

En als een stad aan Aphrodite wordt toegewijd, is het dan zo vreemd dat je als bezoeker verliefd wordt?

Forum

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *