Virtuele tours

adrenaline in lockdown

Nu we allemaal binnen moeten blijven, word je om het hoofd geslagen met virtuele tours van musea en toeristische bestemmingen. Niks mis mee, natuurlijk, maar wil je intussen niet iets dat je adrenaline de hoogte in stuurt?

Begrijp me zeker niet verkeerd. Virtuele tours hebben absoluut hun waarde. De afgelopen dagen verkende ik al Buckingham Palace en het Smithsonian Institution van in mijn luie zetel. Heerlijk vind ik dat, want ik ben nogal nieuwsgierig. Maar, toegegeven, na een tijdje is het veel van hetzelfde. En dus begon ik dieper te graven. Naar virtuele tours met nét dat beetje meer kick. Net dat beetje meer adrenaline. En dit is wat ik vond.

Aanrader: leg deze virtuele bezoeken liefst ’s avonds af, wanneer het al donker is en met een griezelig muziekje op de achtergrond. Yes to adrenaline!

Extra tip: op deze website kan je zelf je achtergrondgeluid mixen. Leegstaand gebouw met krakende deuren? Knisperend kampvuur? Griezelig bos in het midden van de nacht? Je vindt het er allemaal.

Virtueel bezoek aan Tsjernobyl

In 1986 ging het mis in Tsjernobyl. We kennen dat verhaal allemaal, zeker sinds de Netflix serie Chernobyl. De verlaten stad kwam al snel op de radar van urbexers, mensen die graag verlaten dingen verkennen. Sinds enige tijd kan je de stad zelfs bezoeken met een begeleidde tour. Allemaal razend interessant, maar daar zijn we niks mee nu we moeten binnenzitten, toch? Toch?

Niet helemaal. Via deze link kan je Tsjernobyl virtueel bezoeken. Langs de leegstaande gebouwen, de spookachtig overgroeide kermis met het reuzenrad. Je ziet de beelden over je scherm glijden alsof je er zelf was.

Virtuele tours

Het lege Tsjernobyl kan je bezoeken met één van de betere virtuele tours die ik ken.

Schedels en botten in het door UNESCO beschermde Kutná Hora

Wie zich dit artikel nog herinnert, weet misschien nog dat ik afgelopen herfst Kutná Hora in het echt bezocht. Dit stadje werd rijk door zilvermijnbouw. Door het hoge aantal prachtige historische gebouwen wordt Kutná Hora beschermd door UNESCO. Elk jaar trekt de stad enorm veel toeristen, die de gebouwen willen bekijken en afdalen in de zilvermijnen. Maar een fiks deel van de bezoekers komt vooral vanwege het Sedlec Ossuarium.

Het Sedlec Ossuarium is een knekelhuis, zoals je er zo veel vindt in Tsjechië. Met één groot verschil: de botten en schedels werden hier in kunstige vormen geschikt. Bezoek de stad met een virtuele tour en daal af in het ossuarium. Niet geschikt voor wie snel de kriebels krijgt.

Daal af in de Catacomben van Parijs

De Catacomben van Parijs zijn wellicht het meest gekende ossuarium van Europa. In de middeleeuwen werd er onder de stad kalksteen gemijnd. Het gevolg is een netwerk van ruim 290 kilometer aan gangen die zich onder Parijs slingeren. Toen de kerkhoven van de stad overvol raakten, werden de botten van 6 miljoen overleden in die gangen gedumpt. De botten bleven bewaard door de droge lucht van de kalksteengangen en werden uiteindelijk netjes opgestapeld.

Je kan een deel van de Catacomben bezoeken, maar, net als alle andere attracties in Europa, voorlopig blijven de catacomben gesloten door de maatregelen rond het Coronavirus. En terecht, natuurlijk.

Gelukkig hoeft dat de pret niet te dempen. Je kan de catacomben namelijk gewoon virtueel bezoeken.

Virtuele tours

De catacomben van Parijs: in normale omstandigheden al een bijzonder zicht, laat staan ’s avonds op je eentje in de woonkamer.

Naar buiten met de Zombie, Run! app

Voorlopig mag je nog in je eentje buitenkomen voor een wandeling of een sessie hardlopen. Iets waar veel mensen dankbaar gebruik van maken. Maar, eerlijk, het is toch niet hetzelfde als elke week gaan trainen met je ploeg, of uit wandelen te gaan met vrienden.

Om het wandelen en lopen toch interessant te houden, kan je de Zombi, Run! app op je telefoon installeren. Dit virtuele spel helpt je meer en sneller te lopen. Door middel van soundeffects kom je in met zombies overspoelde wereld terecht. Je krijgt instructies om je missie af te leggen en natuurlijk waarschuwingen wanneer er zombies in de buurt komen. Sneller lopen is dan de boodschap, want anders wordt je ingehaald en verlies je.

Met deze app voel je je nooit meer alleen tijdens je dagelijkse jog.

Winchester Mysterie House Virtual Tour

In 1884 begon Sara Winchester aan de bouw van haar huis in het Californische San Jose. De vrouw, die rijk was omdat wijlen haar echtgenoot wapens verkocht, geloofde dat het huis behekst was door mensen die doodgeschoten waren door Winchesterwapens. Ze geloofde dat ze de heksen de baas kon door aan het huis te blijven bouwen. Zo ontstond een ingewikkeld gebouw met ruim 160 kamers, met trappen die nergens naartoe leiden en verschillende verborgen gangen. In 2016 werd er nog een verborgen kamer ontdekt!

Tegenwoordig is het huis open voor publiek. Het staat zelfs bekend als één van de meest behekste huizen ter wereld. Uiteraard is het huis nu dicht voor het publiek, maar je kan het wel virtueel bezoeken aan de hand van deze geweldige videotour.

New Orleans Cemeteries virtual tour

New Orleans. Thuisstad van de voodoo queen Marie Laveau. Deze stad staat al eeuwen op mijn bucketlist. Ik wil er heen om de sfeer te proeven, om de geheimzinnige bayou te zien, om Marie Laveau te bezoeken. Ja, de voodoo queen is al dood sinds 1881, maar haar graf in het Saint Louis Cemetery is nog steeds te bezoeken. Het wordt zelfs regelmatig bezocht door mensen die hopen dat de voodoo queen postuum hun wensen wil vervullen.

In tijden wanneer het afgeraden is om te reizen, kan je gelukkig rekenen op virtuele afleiding. Alle kerkhoven van New Orleans, en zo dus ook het Saint Louis, kan je virtueel bezoeken. Je wens voorleggen aan de voodoo queen zal moeten wachten tot je het graf in levende lijve kan bezoeken.

Virtuele tours

De virtuele tours van New Orleans leiden je langs de beroemde kerkhoven waar ook de voodoo queen rust.

Virtual 360° skydive

Niets dat zoveel adrenaline opwekt als een skydive. En ik kan het weten. Enkele jaren geleden sprong ik zelf in Spa. Een skydive van 4000 meter hoogte, waarvan enkel de laatste 1500 meter met een open parachute. Een ervaring waar ik nog steeds op teer, zo indrukwekkend was het.

Voorlopig zit springen er niet meer in. Misschien twijfel je zelfs nog of het iets voor jou is. Met deze 360° beelden ervaar je het parachute springen bijna alsof je er zelf bij was. Bijna.

Verlaten gebouwen 360° tours

Hoewel het vaak niet mag, is het bezoeken van verlaten gebouwen, or urbex, een verlokkende bezigheid. Het is spannend, het is vaak bijzonder indrukwekkend om zo’n gebouw te zien, en het brengt je op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Bovendien zijn die halfvergane gebouwen vaak ongelofelijk mooi. Er straalt een soort van melancholie van uit. Zelfs romantiek.

Maar ook urbexers moeten binnenblijven nu. Om dat gemis goed te maken, kan je meegenieten van de 360° beelden gemaakt door urbex fotograaf Sam Rohn. Deze New Yorker maakt bijzonder indrukwekkende foto’s van skylines, verlaten gebouwen en het dagdagelijkse stadsleven.

Virtuele tours

Een virtuele tour van Kutná Hora brengt je oog in oog met deze.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *