Achensee

Achensee: natuur en avontuur

Achensee is één van de mooiste regio’s van Tirol. Het meer, dat het hart van de regio vormt, en zijn omliggende bergen lokken mensen naar buiten. Natuur en avontuur gaan hier hand in hand.

Het meer van Achensee heeft iets fjordachtig. Langwerpig en omringd door scherpe bergpieken. De kleur schakeert tussen diepblauw, staalgrijs en azuur. Zeker wanneer de zon in het water weerkaatst, is het uitzicht magisch.

Ik bezocht Achensee al eerder, in hartje zomer. Wanneer ik nu voor de tweede keer door de vallei rij, is het winter. Het schemert al, en enkel de hoogste bergtoppen vangen nog wat licht. De rest van de vallei is gehuld in diepe schaduwen. In de verte glanst het meer in het avondlicht.

Achensee
De zonsondergang aan het meer is magnifiek.

Het summum van wintersport: rodelen

Na een snel bezoek aan het Zillertalerhof, waar ik logeer, focus ik mijn aandacht op de berg. Met een slee op sleeptouw neem ik de Riedbergbahn. Het is helemaal donker nu, maar dat geeft niet, want de rodelbaan is verlicht.

Het eerste ritje doe ik voorzichtig. Ik ken het parcours niet, en het pad is afgelijnd met stevige dennenbomen. Daar wil je niet tegen knallen. Een kwartiertje later kom ik schuivend tot stilstand aan het dalstation. Nog een keer!
Tijdens het tweede ritje gaat alle voorzichtigheid overboord. Op volle snelheid race ik Manlief naar beneden. Tot ik halverwege de weinige controle over mijn slee verlies, overkop ga en in de poedersneeuw terecht kom. Manlief moet van zijn slee springen om me te ontwijken. Zijn slee glijdt rustig op zijn eentje de berg af.

Daar staan we dan. Gierend van het lachen, maar met nog maar één slee. Kunnen we er met twee op? We proberen het. Klinkt romantisch, toch? De slee is nu veel zwaarder geladen en nog moeilijker te besturen. Twee keer vliegen we bijna uit de bocht. Manlief gilt ‘sturen’ en ik roep ‘remmen’. We komen gillend en lachend aan bij het dalstation, maar besluiten het toch maar op twee ritjes te houden. Genoeg avontuur voor een avond.

Leren langlaufen

’s Ochtends baadt Achensee in een fris winterlicht. Een zacht briesje doet de sneeuw opwaaien, maar de lucht is het helder. Een perfecte dag om te leren langlaufen.
Het is niet de eerste keer dat ik leer langlaufen. Een eerdere poging in Noorwegen liep zo desastreus dat ik een beetje zenuwachtig sportwinkel Busslehner binnenloop. Daar krijg ik een paar laarsjes aangepast, een stel dunne ski’s en skistokken. Ik ben er helemaal klaar voor.

Met een gids ga ik naar een oefentrack. Elke ochtend worden de tracks opnieuw getrokken, klaar voor gebruik. Na een korte uitleg klik ik mijn voeten vast op de gevreesde dunne latten en stap ik in het parcours.
Eerst gaat het wat wankel, onzeker. En dan klikt het ineens. De bewegingen komen als vanzelf. Terwijl de gids op een afstandje toekijkt, en me af en toe dingen toeroept als ‘knieën buigen’ en ‘niet opgeven’, zoef ik over het oefentrack. Enkel remmen gaat nog niet zo goed, maar da’s een zorg voor later, toch?

Na een uurtje proberen, stap ik van het oefentrack en op het echte track, dat dieper de vallei in leidt. De regio Achensee heeft ruim 200 kilometer aan langlauftracks. Genoeg voor langlaufers van elk niveau.
Ik geniet van de beweging, van de koude en van de schitterende natuur. De bepoederde bomen, de waterval vol ijspegels, de bergtoppen. Langlaufen is heerlijk!
Veel te snel en, toegegeven, na een stevige val, stap ik van het track. Mijn lessen zitten erop, het langlaufen zit er op. Ik kan niet wachten om het nog eens te proberen.

Achensee
In volle concentratie.

Natuurlijk welzijn

Na een dag vol sport en buitenlucht voelt het heerlijk om jezelf te verwennen. Een lekkere lunch, een warme chocomelk en gewoon volop genieten van wellness.
In Achensee is de natuur een bron van welzijn. Mensen genieten van de berglucht, van buiten sporten, van het prachtige meer. Onlangs opende het nieuwe wellness complex Atoll de deuren aan de oevers van het meer. Het complex is onderverdeeld in een zwembad geschikt voor gezinnen met kinderen, en in een meer ingetogen wellnesszone met verschillende sauna’s en stoombaden. Beide kijken uit over het meer. Vooral ’s avonds, wanneer de zon wegzakt achter de bergen, is het uitzicht subliem.

In die bergen rond Achensee wordt Steinöl gewonnen, een olie met talloze heilzame eigenschappen. De cosmeticaproducten die er mee gemaakt worden, worden gebruikt in de wellness behandelingen van de hotels in de omgeving, in het bijzonder voor massages. Een massage met Steinöl is niet alleen heerlijk ontspannend, maar ook goed voor je huid en de onderliggende spieren.

Steinberg am Rofan

Hoewel de vallei rond het meer prachtig is, ligt het best bewaarde geheim van Achensee wat hoger, wat meer afgelegen. Steinberg am Rofan is een piepklein dorp dat hoog in het Rofangebergte ligt. Het dorp bestaat uit een kerk, een gezellig dorpshuis en enkele woningen. De gevel van de school herbergt ook de postbus en het geldautomaat.

In de wijde omgeving van Steinberg vindt je enkele vakantiehuizen, een skilift en langlauftracks. Maar wat het meeste opvalt, is de diepe stilte. Af en toe zie je een wandelaar in het bos, of een auto die eenzaam over de golvende wegen rijdt, maar meestal ben je er gewoon alleen.

Steinberg is een dorp naar mijn hart. Ook al zijn de vallei en het meer zo mooi, Steinberg zou mijn eerste keuze zijn om een wintervakantie door te brengen. Een klein huisje bij het bos, met sneeuwschoenen en brandhout voor de deur. Lekker genieten van rust en stilte.

Achensee
Steinberg am Rofan.

Reis naar Achensee

Op zoek naar een wintervakantie waar het niet alleen om wintersport draait? Dan zit je goed in Achensee. Je vindt er genoeg hotels en vakantiehuizen in verschillende prijsklassen. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van accommodatie naar jouw smaak te kiezen.
De meeste hotels bieden een all-in formule aan, waarbij je ’s avonds aan tafel schuift voor een heerlijk Oostenrijks diner. Eet je liever uit, dan vind je meer dan genoeg opties. Voor een lunch in een traditioneel en gezellig kader kan ik je Fischerwirt aanraden.

Achensee is gemakkelijk met de auto te bereiken. De regio ligt op ongeveer 900 kilometer van Antwerpen. Wil je ecologisch reizen, dan kan je met de nachttrein naar Wenen en dan Innsbruck, om dan per trein naar Achensee door te reizen. Comfortabel en gemakkelijk. Een perfecte manier om je reis te beginnen, toch?

Achensee
Bergen!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *