aan de vlaamse kust

Voor ons Belgen is het een absolute klassieker: een vakantie aan de Vlaamse Kust. Een ijsje eten op de dijk, met de gocarts rondrijden en lekker zonnen op het strand. Maar is dat alles wat je er kan doen? Nee hoor!

Ik verkende enkele weken geleden onze kust opnieuw. Hier lees je wat ik het leukste vond!

Graffiti in Oostende

De stad Oostende startte sinds dit jaar met een bijzonder project: The Crystal Ship. Eentje dat mij nogal aantrekt. Op verschillende plaatsen in en rond de stad vind je de kunst van straatartiesten. Denk graffiti, maar dan op heel hoog niveau. Sommige zijn levensgroot, andere eerder subtiel, waar je zo voorbij wandelt.

Het project startte in de paasvakantie, precies wanneer Zaventem getroffen werd door de aanslagen. De droefenis en schok van dat moment drijft hier en daar boven in de graffiti van de artiesten.

Graffiti

Met een fiets- en wandelkaart kan je al die kunstwerken bezoeken. Neem er je tijd voor, want ze allemaal bezoeken kan een hele dag in beslag nemen. Geen hele dag de tijd? Dan zoek je toch gewoon jouw favorieten uit, en kom je later terug voor de anderen.

Roa

Het Zwin

Iedereen kent het Zwin. Ofwel ben je er ooit al eens geweest, met je gezin of op een schooluitstap, ofwel heb je er van gehoord.
Het Zwin is ondertussen veel meer dan wat het toen was. Intensieve werken hebben van het park een meer natuurlijke omgeving gemaakt voor de duizenden trekvogels die er elk jaar passeren. Wandelaars worden op een degelijke afstand van de vogels rondgeleid, en kunnen vanuit speciale hutten naar de vogels kijken.

Het hoofdgebouw werd opnieuw gebouwd, en huist naast de kassa en de giftshop nu ook een splinternieuw museum. Bezoekers krijgen een ‘paspoort’, en een vogel toegewezen. Geen levensechte natuurlijk. Ga je met je paspoort door het museum, kan je het scannen op verschillende plekjes en leer je over het gedrag van jouw vogel. Wat hij eet, hoever hij reist, waar hij zijn kuikens uitbroedt.

Tip: neem ook zeker de tijd om naar de vele ooievaars te kijken! In de lente nesten ze in het Zwin, en kan je van dichtbij kijken hoe hun jongen groeien.

Het Zwin

De Garnaalvissers

Het is een oeroud beeld, dat we allemaal kennen: een visser te paard, met een gele jas en sleepnetten aan het zadel. Een beeld dat aan het uitsterven is, want met moderne technieken hebben we helemaal geen nood meer aan die klassieke garnaalvangst.
Toch bestaan de paardenvissers nog steeds, en trekken ze er tijdens het seizoen nog regelmatig op uit om verse garnalen te vissen.

In Koksijde kan je, met een beetje geluk, de paardenvissers aan het werk zien. Je zal niet de enige zijn die komt kijken, maar met alle mensen en kinderen die op blote voeten, visnetje in de hand, de paardenvissers volgen, lijkt het haast een volksfeest.

En terwijl de paardenvissers zich borstdiep in de golven wagen, vis jij aan de waterlijn met je netje. Wanneer de paardenvissers dan terugkomen, worden de garnalen ter plekke schoongemaakt en gekookt. Verse garnaal, iemand?

Garnaalvissen

Meer weten over de Vlaamse Kust? Klik hier.

Bewaren

Bewaren

2 Comments
  1. Ik moet zelf ook echt nog eens dringend tijd maken voor onze kust, heb ‘m bewust een tijdje vermeden ofzo, zag er de schoonheid niet van in. Toen zijn we meer naar de NL kust geweest, maar eigenlijk is het bij ons ook mooi hé 🙂

    • Heel erg mooi! Al dat reizen is heerlijk, maar je verliest er soms de schoonheid van eigen land door uit het oog e? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *