72 uren Innsbruck

Innsbruck. Ik was daar al wel eens geweest. Allez, op de luchthaven, op doorreis naar Italië. Maar dat telt eigenlijk niet, hé?

Dus, toen de toeristische dienst van Innsbruck mij vroeg of ik eens op bezoek wilde komen, werd ik geheid enthousiast. Ik hou namelijk wel van Oostenrijk. Altijd prachtige uitzichten en lekker eten. Wat kan een mens meer willen?

Als hoofdstad van Tirol, is Innsbruck een plaats die iedereen wel kent. Maar, voor vele is het een doorreisplaats. Via Innsbruck rij je immers vlot door naar Italië, via de Brennerpas. Maar weinigen denken er aan om de stad zelf een bezoekje te brengen.

Nochtans is Innsbruck echt de moeite.

Mountain Carts

Ik arriveerde op een regenachtige zondag in Innsbruck. Na het droppen van mijn bagage in hotel Nala – een pareltje, trouwens – begon ik aan het verkennen van Innsbruck.

En die kennismaking begon lekker ontspannen bij de mountain carts van de Muttereralm. Die mountain carts, dat is eigenlijk een beetje zoals een go cart. Ik kreeg een helm op mijn hoofd gedrukt, een mountain cart onder mijn poep en een duwtje in de rug. Hoppa, de berg af.

Innsbruck Centrum

Een geweldige ijsbreker, maar er is heel wat meer te zien dan go carts en bergen. En dus spendeerde ik de daaropvolgende dagen in het centrum van de stad. Ik bezocht de Alte Stad en de wijk Wilten te voet. Langs kleine koffiehuisjes, vrolijke winkeltjes vol hebbedingetjes en door knusse straatjes.

Innsbruck is een aloud kruispunt voor reizigers die de Alpen willen oversteken. En net die reizigers zorgden er voor dat de stad rijk werd. De Alte Stad bestaat uit gotieke, barokke versies van Oostenrijkse huizen.
Dat de Hapsburg familie graag in Innsbruck toefde, zorgde ervoor dat er paleizen werden gebouwd, magnifieke kerken met absurde tombes en zelfs een huis met een gouden dak. Letterlijk. Een gouden dak.

Maar Innsbruck is ook een studentenstad. Studenten van over heel Oostenrijk, en heel Europa, komen naar Innsbruck om rechten te studeren, of geneeskunde. De meeste blijven er enkel voor hun studie, maar sommige blijven er wonen, en brengen een frisse kijk in de aloude stad.

Dat oud en nieuw, dat voel je er echt.  Authentieke huizen wisselen af met gloednieuwe gebouwen, maar beide zijn perfect onderhouden. Je wandelt er zomaar een koopmanshuis binnen, om een hypermoderne winkel achter zijn gevel te vinden.

In het bijzonder de klokkengieterij Grassmayr is zo’n samensmelting van oud en jong: deze klokkengieterij staat al sinds 1599 en is nog steeds in handen van dezelfde familie. De vele klokken, op bestelling van klanten over de hele wereld, worden hier nog steeds gemaakt zoals 400 jaar geleden. Bij de klokkengieterij is een heel informatief museum en natuurlijk een winkeltje vol belletjes en klokjes.

De omgeving van Innsbruck

Maar ook als je dat shoppen en slenteren een keertje beu geraakt, kom je in Innsbruck echt aan je trekken. De vallei is immers lekker plat, maar zodra je buiten de stad stapt, rijzen de bergen op. In de winter komt men hier skiën, maar ook in de zomer zijn er meer dan genoeg avonturen te beleven. En dan bedoel ik niet alleen de mountain carts, hoewel ik daar gemakkelijk een hele dag had kunnen doorbrengen, zo plezant.

In het centrum kan je de lift nemen naar de Nordkette, de meest bekende piek rond de stad. Het uitzicht is magnifiek, geloof ik. Ik had een beetje pech, het weer was te slecht om zo hoog te gaan. Maar ik ben toch behoorlijk hoog geraakt met mijn e-bike, wat overigens echt een zalige manier is om omhoog te fietsen. Als je niet vergeet de batterij op te zetten, natuurlijk.

Geen zin om de hoogte op te zoeken? Dan kan je nog terecht in Kristalwelten van Swarovski. Een tentoonstelling van kunstwerken in samenwerking met verschillende kunstenaars en Swarosvki. Alles, maar dan ook alles, glinstert daar. Ik vond dat eigenlijk wel tof.

Bezoek Innsbruck

Ga naar Innsbruck. Echt waar, het is daar écht tof. Eén van de meest ondergewaardeerde steden voor citytrips.

Logeer in een boetiekhotelletje zoals hotel Nala, geniet van koffie in koffiehuisjes Immerland of Kater Noster, slenter door de vele straatjes. Koop je een Innsbruck Card, dan kan je gratis gebruik maken van de het openbaar vervoer, de liften en mag je aan verminderde prijs of helemaal gratis binnen in de vele musea in de stad.
Je dag kan je dan afsluiten in de Alte Stad, in een van de typische Oostenrijkse restaurants, met een halve liter bier en schnitzel. Of runderbouillon met knoedels.

En voor je het weet, is je citytrip voorbij, en wil je alleen nog maar terug!

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “72 uren Innsbruck”

  1. […] Innsbruck wordt net wakker wanneer ik land. Ik hou enorm van de stad, maar deze keer blijf ik er niet. Met de trein rij ik door het Inntal tot ik Kufstein, het hart van de regio Kufsteinerland, bereik. Niet te geloven dat ik amper een paar uur geleden nog in België was. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *