5x indonesië anders dan anders

Hoe vaak je ook afreist naar Indonesië, je hoeft nooit twee keer hetzelfde te zien. Naast de tempels van Bali, de vulkanen van Java en de relaxte stranden van de Gili-eilanden zijn er nog veel meer gebieden die erom vragen om ontdekt te worden. Denk aan de avontuurlijke jungle van Sumatra, de binnenlanden van Flores en het bizarre Tana Toraja op Sulawesi.

Dit zijn vijf tips voor verrassende off the beaten track-plekken in Indonesië.

De begrafenisrituelen in Tana Toraja, Zuid-Sulawesi

Zuid-Sulawesi is prachtig. De knalgroene rijstvelden, de hoge bergen en enorme meren zorgen voor volop natuurschoon. Maar dé reden om Sulawesi te bezoeken is de traditionele regio Tana Toraja. Het leven van de Toraja draait geheel om de dood. Ze werken hun hele leven om een zo groots mogelijke begrafenis te kunnen betalen. Hoe meer buffels en varkens er geofferd kunnen worden, hoe beter. Want het zijn deze dieren die de overledene begeleiden naar de andere wereld.

Als reiziger kun je een begrafenis bijwonen en zo zelf kennismaken met de eeuwenoude begrafenisrituelen. Toraja met veel geld en aanzien worden bijgezet in hangende graven of grotten, die bewaakt worden door levensgrote poppen met hun beeltenis. Neem daarbij de traditionele huizen die boven de rijstvelden uitsteken en je bent voor even in een andere wereld beland.

Sulawesi - Tana Toraja

De orang-oetans in de ruige jungle van Sumatra

Zoek je avontuur, dan is het ruige Sumatra je eiland. Hier trek je diep de jungle van Gunung Leuser National Park in, op zoek naar wilde orang-oetans en Aziatische neushoorns. Je maakt kennis met het traditionele Batak-volk aan het prachtige Toba-meer en fietst langs gezellige kleine dorpjes.

De witte, ongerepte stranden van Palau Weh in de noordelijke provincie Atjeh zijn de lange reis meer dan waard, net als de kleurrijke onderwaterwereld. Ben je graag actief, dan heeft Sumatra ook verschillende actieve vulkanen die je kunt beklimmen. Op Sumatra wacht elke dag een nieuw avontuur.

Oerang Oetangs

Heel Indonesië in één eiland: Flores

Op twee uur vliegen van Bali ligt Flores en dit grote eiland combineert het beste wat Indonesië te bieden heeft. Witte droomstranden en ruige zwarte exemplaren. Rokende vulkanen. Afgelegen dorpjes en traditionele volkeren. Prachtige snorkelplekken en de liefste mensen van heel Indonesië.

Flores is een perfect eiland voor een roadtrip: vlieg naar Maumere in het oosten, huur een auto met chauffeur en reis overland helemaal naar Labuan Bajo in het uiterste westen. Dit havenstadje is de springplank naar Komodo National Park, beroemd om haar onderwaterwereld én de enorme Komodo-varanen. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de magische Kelimutu-vulkaan met haar drie gekleurde kratermeren, één van de highlights van je bezoek aan Flores.

De heilige Rinjani-vulkaan op Lombok

Vergeleken bij het drukke Bali is buureiland Lombok nog altijd een ongerept paradijs. Je kunt hier traditionele dorpjes ontdekken, genieten van witte stranden en fietsen door groene rijstvelden. Maar zoek je een uitdaging, dan is de Rinjani-vulkaan ideaal. Dit is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië, die 3726 meter boven Lombok uitsteekt. Zodra je hem in het oog krijgt, wil je niets liever dan hem beklimmen. De tocht is zwaar en duurt drie tot vijf dagen. Je kampeert op de krater en klimt uiteindelijk naar de kraterrand van de Rinjani. Tijdens zonsopkomst wacht je hier een fantastisch uitzicht over het heldere kratermeer in het hart van de vulkaan.

Lombok - Rinjani

De meest afgelegen eilanden van de archipel

Ook als je vrijwel geen andere reizigers wilt tegenkomen heeft Indonesië genoeg te bieden. Het traditionele eiland Alor is bijvoorbeeld een aanrader, net als de ongerepte Banda Islands, onderdeel van de Molukken. Ben je gek op jungle, trek dan naar Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Hier vind je authentieke drijvende markten, unieke flora en fauna en traditionele dorpjes. Voor een ontmoeting met de oude stammen van West-Papoea trek je diep de jungle in en je sluit je avontuurlijke tocht over dit eiland af met een verblijf op Raj Ampat, een archipel met de mooiste duik- en snorkelplekken ter wereld.

Strandleven

Wil je in korte tijd veel zien van Indonesië en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.
Dit artikel, en deze foto’s, werden gemaakt door gastblogger Karlijn Meulman.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *