Review: Trotter Reisgidsen

Een nieuwe bestemming verkennen, dat doe je best met een béétje informatie op voorhand. Of je gaat af op informatie die je van vrienden of familie krijgt, of je leest zo’n artikel op één van die gewéldige reisblogs (zoals deze, knipoog), of je gebruikt een reisgids. Zoals de Trotter.

De Trotter is een begrip. Een reisgids die zich richt op het bezoeken van een land, stad of regio. Een handig boek met daarin de meest praktische zaken zoals valuta, gebruiken en prijzen van hotels, restaurants en dergelijken.

Ik mocht van uitgeverij Lannoo twee Trotters uitproberen. Natuurlijk koos ik voor Trotters van landen waar ik zelf nog niet ben geweest, maar waar ik toch wel heel graag naartoe wil: Hongarije en IJsland.

De Testfase
Omdat de kans er in zit dat ik binnenkort naar IJsland ga (fingers crossed), heb ik van mijn Trotter gebruik gemaakt om mijn ideale reis samen te stellen. Van vliegen tot lunchen, van autoverhuur tot wandelpaden. En dat ging zo:

De Trotter is een stevige gids. Geen zakformaat, maar een gewoon, gemiddeld boekformaat. Niet te groot om mee te nemen. Doe je het boek open, krijg je eerst een korte inleiding over hoe de gids het beste te gebruiken. De gids is opgedeeld in regio’s en door de vormgeving van de tekst weet je in een oogopslag wat er staat: praktische informatie, geschiedenis of tips. Door enkele icoontjes weet je ook meteen wat er te doen of te vinden is. Handig!

Mijn favoriete stukje van de gids is het hoofdstuk ‘topervaringen’. Met enkele woorden, misschien een foto en paginaverwijzingen vat de Trotter in een paar bladzijden de hoogtepunten van IJsland samen. Inspiratie, eigenlijk.

Blader je dan door naar de regio’s, krijg je per dorp of stad een aantal tips en adressen mee. Je leest ook leuke to do’s, zoals musea of natuurfenomenen, mooi beschreven met eerlijke, persoonlijke meningen. Is een museum een beetje kitch, of een eigenaardige ervaring (ja, ik bedoel jou, Fallusmuseum), dan staat dat er gewoon bij. En hier en daar vind je zelfs speciale aspecten van regio’s, zoals een waarschuwing voor een tunnel met, jawel, een kruispunt. Eerlijk, dat is toch iets wat ik op voorhand wil weten, voor ik daar voor sta.

Conclusie
Kei handig boek als je ergens nog nooit bent geweest. De informatie die je er vindt is érg gedetailleerd, met duidelijk adressen, tips en to do’s. Je kan je hele vakantie plannen puur op basis van zo’n Trotter.
Naast puur informatie, lees je in je Trotter ook de ervaringen van de schrijvers.

Een nadeel is dat het vrij droge kost is. Maar hey, het is een gids, geen roman.
Ook het formaat kan in je nadeel werken. Je moet al een dagrugzakje meenemen om hem bij je te dragen, want hij geraakt niet in je jaszak.

Al bij al: een super volledige gids. De mijne gaat mee zodra ik IJsland of Hongarije ga verkennen.

Kei goed nieuws! Dankzij Lannoo en Reisgoesting kan jij tot eind december 2016 een Trotter naar keuze bestellen met een korting van 15%! En gratis verzending! Hoera!

trotter15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *