Lierke Plezierke

Geboren en getogen in en rond Lier, ben ik wellicht niet de meest objectieve persoon om de kleine stad in de Voorkempen te beschrijven. Langs de andere kant ken ik de stad door en door, en ken ik alle verborgen parels. Laat me je meenemen door ‘mijn Lier’.

Gelegen op amper 20 kilometer van Antwerpen en Mechelen, wordt Lier nogal eens over het hoofd gezien. Deze eerder kleine stad heeft geen grote universiteit, of machtige kathedraal, of enorm grondgebied, zoals andere steden dat wel hebben. Lier is altijd klein gebleven.

Ik vind dat persoonlijk niet zo erg. Dat Lier klein is, maakt het ook gezellig.

Lier in het kort
De stad ontstond in de tweede helft van de 7e eeuw, in drassig moerasland daar waar de Grote en de Kleine Nete samenkomen. Er wordt wel eens gezegd dat Lier op palen, die diep in de moerasgrond werden gedreven, gebouwd werd.
In 1212 kreeg Lier stadrechten, en toen het later de keuze kreeg uit de rechten voor een universiteit of een veemarkt, koos Lier voor de veemarkt. Lierenaars worden daarom wel eens spottend Schapenkoppen genoemd.

Maar Lierenaars dragen de naam met trots. Zoals ze zelf zeggen: plezier op kop!

En nu?
Momenteel heeft Lier zo’n 34.000 inwoners. Klein dus, of had ik dat al gezegd? Met het veranderen van de noden van de stadsbewoners, veranderde met de tijd ook het uitzicht van de stad. Maar, dat moet gezegd, Lier koestert zijn erfgoed, en je kan nog steeds veel van zijn geschiedenis in het straatbeeld zien.

Het centrum van Lier, dat binnen de oude stadsvesten ligt, is een mengelmoes van kleine straatjes, pleinen en gezellige winkelstraten. Je geniet hier van een dagje shoppen in de boetieks, van heerlijk eten op de grote markt en van een bruisend uitgaansleven in de Eikelstraat en op het Zimmerplein.

Wil je eerder genieten van het erfgoed, dan bezoek je de Sint Gummaruskerk, de Zimmertoren en maak je een wandeling over de vesten en door het Spuihuis.

Insidertips
Zoals al gezegd, bracht en breng ik veel van mijn tijd door in Lier. Ik ben er geboren, en voerde er als peuter de eendjes aan ’t Spui. Ik ging er als tiener naar het school, ik volg er lessen aan de SAMWD, ik ga er elk weekend op café. Dit zijn mijn tips voor jou.

LIERische Kunsten: elk jaar in mei organiseert de kunstacademie van Lier, bestaande uit de SAMWD en de SASK, het festival de LIERische Kunsten. Dansers, muzikanten, artiesten en poëten, ze verzamelen zich in het centrum van de stad om jou te doen genieten van hun kunnen.

Violiste

Elke derde zondag van mei organiseert de Rotary van Lier zijn Duck Race. Voor 5euro koop je een rubberen eendje, dat tezamen met zijn 5000 vriendjes wordt losgelaten op de Binnennete. Met behulp van de brandweer leggen de rubberen eendjes een afstand af op het water. De eerste wint een prijs.

Al klinkt dit misschien wat raar, wees eerlijk, een rivier vol gele rubberen eendjes, dat moet een mens eens gezien hebben. Plezant, dat is het woord!

Verborgen achter een doorgangetje op de grote markt ligt de bruine kroeg De Mort. Hier drink je bier en eet je croque monsieurs. En op zaterdagavond is het er feest. Denk aan 90ties muziek en dansen op tafel.

Stap je op de grote markt een eetgelegenheid binnen, zit je bijna altijd goed. Maar de beste restaurantjes in Lier, liggen beter verstopt. Voor De Gekrulde Zinnen en Ristorante Annalore moet je op den Bril zijn, voor de Numerus Clausus bij het Kluizenkerkje.

Een jaar geleden opende Bar Muza zijn deuren. Gelegen aan de hoofdgebouwen van de SAMWD, in de volksmond de muziekschool, vormt het de officieuze ontmoetingsplaats voor het kunstzinnig volk van Lier. Hier eet en drink je hipster. En lekker, vooral lekker.

Het Goe Voorbeeld is het geesteskind van acteur, kunstschilder en beeldhouwer Luk D’heu. Het is een bruine kroeg, met blote bakstenen muren en een kleine theaterzaal, waar je rustig geniet van heerlijke bieren en gezellig volk.

Bed Muzet is de spiksplinternieuwe jeugdherberg in Lier centrum. Je logeert in de kloostergebouwen van de Zwartzusters, vlakbij de Sint Gummaruskerk en Bar muza.

Nog niet overtuigd? Kom dan maar eens af. Opgepast, je kan er je hart verliezen.

Tenzij anders vermeld, komen de foto’s in dit artikel van de website van Toerisme Lier en hun facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *