Friese Wouden

Wie aan Friesland denkt, heeft daarbij meestal het plaatje van wadlopers, schaatsers en skûtsjeszeilers in het hoofd. Maar Friesland is veel meer dan wadden, water, wind en weiland.

Tussen de grens met Drenthe en de meren van Friesland, ligt wat De Friese Wouden wordt genoemd. Dit ondergeschoven kindje van Friesland verdient het om meer aandacht te krijgen. Met een mix van bossen, heidevelden, moerasgebieden, boerenland en landgoederen met statige huizen is er voor elke smaak iets te vinden in De Friese Wouden.

Uit wandelen
In het plaatsje Eastermar tref ik Jaap en Anneke Jongejan aan. Deze fervente wandelaars hebben het initiatief genomen om een nieuw streekpad te ontwikkelen, Streekpad de Noardlike Fryske Wâlden. In samenwerking met Wandelnet, gemeenten, agrarische- en natuurorganisaties is er een 150 km lange route gemaakt, uiteraard op te delen in korte (dag-) etappes.

De route wordt officieel in het voorjaar van 2018 gepresenteerd op de Fiets- en Wandelbeurs, maar ik had het genoegen alvast een preview te krijgen van een stukje van deze prachtige wandelroute.

Sommige paadjes zijn wel heel bijzonder.

Het coulisselandschap zorgt voor een gevarieerde wandeling, deels over paadjes die speciaal voor wandelaars door de boeren zijn opengesteld. Kenmerkend zijn de wallen om de perceeltjes. De voor deze wallen kenmerkende elzenbomen en braamstruiken zijn een tijdje weg geweest, maar worden tegenwoordig door de boeren weer gekoesterd. Het Brommels Bramenfestijn dat jaarlijks in augustus wordt gehouden trekt altijd veel bezoekers.

Streeklekkers
In De Friese Wouden zijn veel kleinschalige ondernemers werkzaam die het vragen om ontdekt te worden. Zonder uitzondering werken de horecaondernemingen allemaal met verse streekproducten die hier ruimschoots voor handen zijn. Wie hier een paar dagen wil blijven, vindt genoeg Bed & Breakfasts. Ikzelf vond gastvrij onderdak in een chalet op Vakantiepark Bergumermeer. Op dit vakantiepark zijn villa’s, tenten en chalets te huur en er zijn plaatsen voor campers en tenten.

Fries lekkers groeit hier blijkbaar aan de bomen.

In het plaatsje Buitenpost bezocht ik Botanische Tuin De Kruidhof. Deze Hortus van Friesland herbergt de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West Europa. Op een oppervlakte van 4 hectare worden 17 thematuinen gepresenteerd. Het is heerlijk om door de verschillende tuinen te dwalen en vlinders en bijen aan het werk te zien.

Tijdens mijn tweedaagse verblijf in De Friese Wouden maakte ik diverse wandelingen, bezocht ik een aantal niet te missen highlights en moest er natuurlijk ook nog gegeten worden. Dineren bij restaurant De Plaets in Burgum is een belevenis op zich. Dit familierestaurant is gevestigd in een boerderij uit 1778 en heeft nog talloze authentieke kenmerken, gecombineerd met een moderne twist, waarvan het verstrekken van een tablet met spelletjes aan de kinderen er één van is. Dat is nog eens wat anders dan een kleurplaat!

Parken
Eén van de grootste verrassingen die ik in De Friese Wouden tegenkwam is Park Vijversburg in Tytsjerk. Dit park is een gecombineerd natuur- en cultuurpark wat  inmiddels is uitgegroeid tot één van de topattracties van Friesland.

Het buitenverblijf, wat door Stadhouder Georg Schenk van Toutenburg in 1528 werd aangelegd, werd in 1808 gekocht door een koopman uit Leeuwarden. Hun enige dochter gaat na haar huwelijk met Nicolaas Ypeij op Vijversburg wonen. De enige zoon van dit echtpaar, Age, blijft ongetrouwd en overlijdt in 1892 en laat het complex na aan de hierna opgerichte stichting die het beheert. De afgelopen jaren is het complex verdubbeld, onder andere door ruilverkaveling.

Kunstenaars en landschapsarchitecten van over de hele wereld hebben zich de afgelopen jaren het hoofd gebogen over de (her)inrichting van het park. Uiteraard is de oorspronkelijke landschapsstijl gebleven. Voor de uitbreiding tekenden landschapsarchitect Piet Oudolf, architecten Junia Ishigami en Marieke Kums, beeldend kunstenaar Tobias Rehberger en Lola Landscape Architects. Wie het park binnenstapt, gaat een totaal andere wereld binnen. De combinatie van gevarieerde natuurelementen met verrassende kunstobjecten, maakt dat je je steeds weer verwondert. De uitbreiding is nog maar een paar maanden geleden geopend, dus sommige projecten moeten letterlijk en figuurlijk nog groeien, maar de toekomst is veelbelovend. In dit park kun je uren doorbrengen en je telkens weer verbazen over hetgeen je ziet. Ook voor kinderen zijn er allerlei speelse elementen aangebracht, zoals een boomhut en een waterlabyrint.

Er is meer dan genoeg te doen voor onze kleinste reizigers.

Sagen en Legenden
De Friese sagenjager Dam Jaarsma heeft maar liefst 16.876 volksverhalen verzameld. Er is een wandelroute van 10 kilometer die langs een aantal verhalen voert en een fietsroute van 38 kilometer. De verhalen zijn ter plekke via de barcodescanner van een smartphone op te halen.

Een griezelig pad, dit Spokenlaantje? Of heb ik dat Fries verkeerd begrepen?

Architectuur
Liefhebbers van architectuur kunnen bij een bezoek een De Friese Wouden de plaats Drachten niet links laten liggen. Museum Dr888 is gevestigd in een voormalig klooster. De collectie is niet zo heel groot, maar uitermate interessant voor wie van het werk van Thijs en Evert Rinsema houdt. De broers haalden in het begin van de 20ste eeuw de vertegenwoordigers van De Stijl naar Drachten. In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl is opgericht.

Tegenwoordig zouden Theo Doesburg de trendsetter van ‘’De Stijl’’ noemen. Hij was bevriend met Thijs en Evert Rinsema. In 1923 komt Theo van Doesburg in contact met de gemeente architect van Drachten, Cees Rienks de Boer waar uiteindelijk enkele opdrachten uit voort vloeien. Theo van Doesburg ontwerpt zestien woningen aan de Torenstraat , de glas in loodramen en kleuren van de Landbouwwinterschool in Drachten.

Tijdens de stadswandeling die het museum Dr8888 organiseert, vertelt onze gids uitgebreid over de gedachtegang die Theo er op na hield. Overal in het centrum en de papegaaienbuurt is de sfeer zichtbaar. Voor een bezoek aan de museumwoning, het Van Doesburg-Rinsemahuis, moeten we de tassen in de gang laten liggen en onze voeten hullen in operatiesloffen. Het voelt alsof we een heiligdom betreden als we de woonkamer in gaan. De kleuren zijn hier exact zoals Theo het bedoeld heeft en daar is jaren onderzoek aan vooraf gegaan. Op de trapleuning zijn de sporen nog zichtbaar die de onderzoekers hebben achtergelaten toen ze de verflagen voor nader onderzoek afschraapten. Wie zelf wil zien hoe dit huis er van binnen uitziet kan zich aanmelden voor een stadswandeling bij het museum.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *