Als een sprookje uit Iran

In dit derde en laatste deel van mijn artikels over Iran, vertel ik je hoe een reis naar een land een waar Perzisch sprookje wordt.

Shiraz
Bij aankomst in Shiraz blijkt dat de helft van de mensen van in onze bus in hetzelfde hotel logeren zoals wij: het Niayesh Boutique hotel. We delen de taxi met twee Nederlanders en bij het inchecken komen er nog meer mensen aan die met ons op de bus zaten.

Shiraz is de ideale uitvalsbasis om Perspepolis en Pasargadae, beide archeologische sites, te bezoeken. De vele taxichauffeurs in de straat bieden ritten aan naar beiden. Beide sites kunnen op die manier gemakkelijk op een dag worden gecombineerd.

Omdat mijn reisgezel een echte geschiedeniskenner is en misschien iets kan bijleren van de gids, regelen we de uitstap via het hotel. Het is ook redelijk warm en daarom kiezen we ervoor om enkel Persepolis te bezoeken. Dit bezoek wordt gecombineerd met een kijkje bij de necropolis van Naqsh-e Rostamte. Pasargadae houden we voor een volgende keer.

Aan de ingang van Persepolis lopen we trappen op richting de ruïnes. De site werd pas in 1930 herontdekt en wat blijkt? Het blijven natuurlijk allemaal ruïnes, maar heel wat van de beeldhouwwerken zijn in een verbazend goede staat!

Het Heilige Schrijn
Ons hotel ligt vlakbij de Heilige Schrijn en de Nasir ol Molk moskee. Het schrijn is een belangrijk Iraans pelgrimsoord dat altijd open is, ook ’s nachts, en is een belangrijk pelgrimsoord in het Iraanse sjiisme. Je kan het schrijn enkel bezoeken met een gids nemen en als vrouw krijg je extra kledij om je te bedekken.

Weetje: de mannen met een plumeau in de hand zijn niet in het schrijn om poetsen. Ze dragen die plumeau om aan te tonen dat ze vrijwilliger zijn en bezoekers hen dus vragen kan stellen.

De Nasir ol Molk moskee, of de roze Moskee i,s een van de meest gefotografeerde moskeeën in de regio. Ik raad je aan om heel vroeg ‘s morgens te gaan. Zo ben je er voordat de vele begeleide groepen aankomen en met een beetje geluk zit de zon net in de brandramen zodat je een mooie lichtinval hebt.

Isfahan
Van Shiraz gaat het richting Isfahan. Aankomen in Isfahan is een verademing. Het is er merkelijk minder warm. De parken zijn tot in de puntjes onderhouden en de rozen staan overal in bloei. De vele architecturale pareltjes met prachtige mozaïeken, een bazaar die schaduw biedt, de pleinen met een fantastisch zicht, de kwakende kikkers in de rivier en de Armeense wijk die ook een andere kant van wat Iran is toont, maken Isfahan tot de perfecte afsluit van onze kennismaking met een mooi land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *